Головна > Новини > Продовжено дію спрощеної системи легалізації самобудів до 2016 року.

Продовжено дію спрощеної системи легалізації самобудів до 2016 року.

14 Січня 2015

самчинно побудований будинок13 січня 2015 Депутати Верховної Рада України проголосували за прийняття Проекту Закону №1059 про внесення змін до Закону України Про регулювання містобудівної діяльності щодо прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт. Тим самим продовживши термін спрощеної системи введення в експлуатацію індивідуальних житлових будинків до 31 грудня 2015 року.

В прийнятому законопроекті передбачається, що за результатами технічного обстеження прийняттям в експлуатацію об’єктів будівництва, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, займається орган державного архітектурно-будівельного контролю. До 31 грудня 2015 року ця послуга буде надаватись безкоштовно протягом десяти робочих днів від дня подачі заяви власниками (користувачами) земельних ділянок на якій розташований «самобуд».

До переліку об’єктів які підлягають спрощеному прийняттю в експлуатацію входять: індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки площа яких не перевищує 300 кв.м, та господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року, . Також це стосується побудованих до 12 березня 2011 року громадських будівель 1-ї і 2-ї категорій складності та будівель і споруд сільськогосподарського призначення 1-ї і 2-ї категорій складності.

Порядок прийняття в експлуатацію таких об'єктів і проведення технічного обстеження визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування.

Техобстеження індивідуальних житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 кв. м включно, господарських будівель і споруд загальною площею до 100 кв. м включно проводиться під час їх технічної інвентаризації з відповідною позначкою в техпаспорті.

До власників (користувачів) земділянок, які подали документи про прийняття в експлуатацію побудованих без дозволу об'єктів, штрафні санкції не застосовуються.

Повернення до списку